Zichtbaar en beleefbaar water
Lunet aan de Snel is onderdeel van de Stelling van Honswijk en vormt daarmee het hart van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Stichting Lunet aan de Snel pacht de lunet van de gemeente Houten en ontwikkelt het via de drie themalijnen ‘beschermen met water, werken met water en leven met water’ tot een locatie waar bezoekers kennis kunnen maken met het gebied en de interessante aspecten daarvan, zoals de rol van het water. Water is ook een van de vijf thema’s van het Pact van Ruigenhoek (een samenwerkingsverband van 14 partijen). Doel is de zichtbaarheid en beleefbaarheid van het watermanagementsysteem van de Linie en de Stelling te vergroten, door unieke plekken in het landschap te markeren, daaraan bekendheid te geven en de recreatieve benutting te vergroten.
Wandelpaden
De remise op Lunet aan De Snel ligt aan een openbaar wandelpad en is onderdeel van een speciale kinderwandeling. Het uitkijkpunt vormt een natuurlijke sokkel en is zeer geschikt om bezoekers te informeren over de verschillende verhalen die besloten liggen in het omliggende landschap. Er is zicht op diverse onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals fort Honswijk, het inundatiekanaal en de schootsvelden, maar ook op de Lekdijk en de uiterwaarden.
Verrekijker
Het geplande kunstwerk moet op een vernieuwende manier als "verrekijker" gaan fungeren om het publiek een blik op de omgeving te bieden en daarover uitleg te geven. Dit sluit aan bij twee projecten die al langer lopen vanuit de provincie: de innovatieve ontsluiting van kaarten vanuit het GIS (Geografisch Informatie Systeem) en het project Chateaux d’Eau.
De afdeling GIS van de Provincie Utrecht heeft een uitgebreide databank van kaarten van de omgeving van de Stelling van Honswijk. Deze kaarten worden in samenwerking met het geo-ict-bedrijf Geodan via een app op een aantrekkelijke manier toegankelijk gemaakt voor publiek. Lunet aan de Snel is een geschikte locatie om de kaarten bijvoorbeeld via Virtual en/of Augmented Reality ervaarbaar te maken voor bezoekers. Het project Chateaux d’Eau is een cross-over 'Water' die ontwikkeld wordt in het kader van het stimuleringsprogramma Cross-overs van de Provincie Utrecht. Chateaux d’Eau legt een relatie tussen water, cultuur en de mogelijkheden tot het vergroten van bewustwording. Actuele onderwerpen, initiatieven en organisaties op het gebied van water worden gekoppeld aan verschillende kunstenaars en vormgevers om gezamenlijk een maatschappelijk vraagstuk op te pakken.
Landmark
Het uitzichtpunt bij Lunet aan de Snel heeft verschillende cross-over onderdelen in zich. Een kunstenaar/vormgever kan een interessante rol spelen om de verhalen uit het landschap en de kaarten van GIS op een vernieuwende wijze te ontsluiten in samenwerking met Geodan. Daarnaast is een kunstenaar of vormgever van belang voor de manier waarop de bezoeker het verhaal beleeft en daarmee voor de aansluiting tussen de fysieke en digitale wereld. Het ontwerp voor de ‘kijker’ wordt in samenhang met het digitale beeld ontwikkeld. Zo ontstaat naast een informatief, ook een inspirerende landmark op deze locatie. Deze landmark kan een belangrijk permanent (communicatie-) onderdeel worden binnen de NHW en daarmee bijdragen aan een betekenisvolle recreatieve en educatieve omgeving.
Planning en samenwerkingspartners
De oplevering van het project staat in september 2020 gepland.
Deze partijen werken mee aan het project:
- Stichting Lunet aan de Snel
- Gemeente Houten
- HDSR
- Chateaux d'Eau
- Provincie Utrecht
Meer weten?
Op deze website is meer te lezen over het fort, de stichting en andere projecten die daar worden uitgevoerd.