Boven het Amsterdam Rijnkanaal, ter hoogte van Nieuwegein, hangt een blok beton. De grijze kolos steekt zo’n 15 meter boven het water uit, is 40 meter breed en 70 meter lang. Het bouwwerk is hol en bevat lange silo’s. We noemen het de Plofsluis. Schepen kunnen er onderdoor varen en in 2015 is er naast de Plofsluis een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal gelegd. Hiermee is het een schakel tussen de verschillende linielandschappen.
De Plofsluis maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland dat in 2021 Unesco werelderfgoed hoopt te worden.
Het Utrechtse programma Nieuwe Hollandse Waterlinie & Stelling van Amsterdam maakt de werking van het watermanagementsysteem zichtbaar, begrijpelijk en beleefbaar. De Plofsluis is een van de vele waterwerken met een heel bijzonder verhaal. Wist je dat deze sluis uniek in de wereld is? Daarom biedt het veel kansen om de beleving te vergroten.
Rijkswaterstaat, gemeente Nieuwegein en Provincie Utrecht werken samen aan het vergroten van de zichtbaarheid van de Plofsluis en het vertellen van het unieke verhaal van dit monument. Er wordt gewerkt aan een kunstuiting op/nabij de Plofsluis die de zichtbaarheid vergroot, waardoor je ook echt een ‘inkijkje’ in de Plofsluis krijgt en weet welk verhaal achter die grote dikke muren schuil gaat.
Denk je dat de Plofsluis ook echt kan ploffen? Bekijk het filmpje op de Werkplaats!