Een wens van een ondernemer. Een gemeente die op zoek is naar een passend idee voor een rijksmonument. Deze twee zaken pasten als puzzelstukjes in elkaar. Tot de coronacrisis uitbrak. Want welke ondernemer wil op zo’n risicovol moment starten? Toch lukte het om op 24 oktober 2020 de deuren van De Katoendrukkerij in Amersfoort te openen. Nathalie Cassée vertelt hoe ze dat aangepakt heeft.
Blokstempels
Kun je vertellen hoe het idee voor jouw onderneming tot stand kwam?
Vanaf 2007 reis ik voor het verzamelen van ambachtelijk handwerk naar India. Tijdens die reizen kwam ik in aanraking met houten handgemaakte blockprints. Ik ben me gaan verdiepen in de mogelijkheden en geschiedenis ervan. Als dochter van beeldend kunstenaar en graficus was ik goed bekend met grafische technieken. Daar kreeg ik zoveel plezier in dat ik, naast het aanbieden van het handwerk uit India op kunst- en textielbeurzen in Europa, er les in ging geven. Inmiddels geef ik les in Nederland en daar buiten, bij diverse musea en masterclasses voor het Crafts Council Nederland.
De volmolen, foto door Michelle Koopmans
Waarom wilde je je De Katoendrukkerij vestigen in de Volmolen?
Een wens was het om een vaste werkplaats te hebben in een toepasselijk pand waar ik dit oude ambacht verder uit zou kunnen bouwen. Vorig jaar zocht gemeente Amersfoort een passend initiatief voor het rijksmonument De Volmolen naast de Koppelpoort.
Deze voormalige watermolen is een overblijfsel van de eeuwenlange textielnijverheid in de stad, en is uit ongeveer dezelfde periode als de eerste katoendrukkerij van Europa die zich ook in de 17e eeuw in Amersfoort vestigde. Dus hoe mooi wil je het hebben?
Na verschillende rondes in de uitvraag, koos de gemeente samen met omwonenden unaniem voor mijn initiatief. In het pand is nu een mooie combinatie mogelijk van ambachtelijke werkplaats, verhuur van ruimtes, gastenkamer en expositieruimte. We sluiten aan op verschillende (stadsbrede) events en erfgoedvrijwilligers werken mee.
En toen kwam corona… Hoe ben je daar mee omgegaan?
Maart 2020 startte de gemeente met de opknapbeurt van de Volmolen. Al snel werd duidelijk dat covid-19 roet in het eten ging gooien. Waar eerst nog gedacht werd dat het van tijdelijke aard was, werd in de zomer duidelijk dat de gevolgen diepgaander zouden zijn. En daarmee ook de plannen en omzet zou beïnvloeden. De oplevering van de verbouwing liep ernstig vertraging op. Om goed beslagen ten ijs te komen in gesprek met de gemeente wilde ik ook met alternatieven en onderbouwde cijfers komen. Op dat moment kwam het Erfgoed Expert Team op mijn pad. Onder leiding van Erik van Tooren werd er al snel een kundig en passend team samengesteld dat meedacht over alternatieven, risico-inschattingen en meebuigen met de omstandigheden. Ook in het gesprek met de gemeente kreeg ik ondersteuning, om tot een constructieve oplossing te komen. Die inzet maakte dat ik met vertrouwen kon starten in de Volmolen. Uiteindelijk opende De Katoendrukkerij zijn deuren op 24 oktober 2020 in de Volmolen mede dankzij de professionele inzet van leden van het EET.
Hoe gaat het met De Katoendrukkerij, ondanks corona?
De Katoendrukkerij maakte een vliegende start met heel veel publiciteit. Er is een groot netwerk in de stad en daar buiten opgebouwd. De realiteit van de meest actuele maatregelen op 14 december jl. maken dat we nu 5 weken dicht moeten en geen bezoekers binnen kunnen hebben. Wederom meebewegen dus. Nu is er dan tijd om de online aanwezigheid verder uit te werken en neer te gaan zetten. De omstandigheden blijven daarmee uitdagend.
Meer informatie
De Katoendrukkerij
Erfgoed Expert Team