Het waterlinie landschap is rijk aan historie en erfgoed. Het is een gebied met bijzondere beplanting die van groot belang was voor ons verdedigingsnetwerk. Denk maar eens aan de meidoorn die werkt als een soort prikkeldraad of aan bomen zoals de kastanje of populier die het zicht op het fort verkleinden en als camouflage dienden. Door dit te weten, gaan mensen toch anders naar een fort en haar omgeving kijken, meer weten is meer beleven. Vrijwilligers kunnen het verhaal vertellen. Toch zijn niet alle vrijwilligers op de hoogte en daarom vindt Landschap Erfgoed Utrecht het belangrijk om hen met elkaar in contact te brengen zodat het erfgoed verhaal verteld kan blijven worden. Bovendien zorgt Landschap Erfgoed Utrecht voor de kennisverbreding, ondersteuning en inzet van vrijwilligersgroepen, waarbinnen altijd ruimte is voor nieuwe aanwas.
Leren van elkaar
Om elkaar te leren kennen en samen op zoek te gaan naar verbeteringen voor het waterliniegebied, vond op 24 november voor de vrijwilligers een online bijeenkomst plaats met presentaties over het landschap en de activiteiten van de vrijwilligersgroepen. Eline van de Veen (Landschap Erfgoed Utrecht) vertelde over het geheime militaire waterlinielandschap tussen de forten. Bert van Holst (Stichting Honswijk Everdingen) ging in op de elementen in het gebied van Fort Everdingen zoals de beplanting en de limietstenen die de grens van het gebied markeren. En Arie Kok (Stichting Liniewacht) vertelde over het beheren van de schuilplaatsen voor vleermuizen. Zijn stichting zorgt ook voor het knotten van de wilgen op de aanvliegroutes van de vleermuizen. Een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst was ook het gesprek tussen de vrijwilligers.
Creatieve ideeën
De vrijwilligers hebben ideeën genoeg; acties om zwerfvuil op te ruimen, bankjes op de wandelpaden, foodtrucks voor een snack onderweg en meer exposities voor publieksbekendheid op de forten. Een belangrijk aandachtspunt was natuurlijk ook de coronacrisis die minder ruimte en mogelijkheden voor het beheer van het groen geeft, terwijl de behoefte aan werk wel toeneemt. Ook kunnen er geen activiteiten plaatsvinden om vrijwilligers te binden en kan scholing niet doorgaan. Hier is zeker wel behoefte aan. Gelukkig helpt Landschap Erfgoed Utrecht hierbij met het vrijwilligersplatform en de cursussen.
Mooie eerste stap
Door met elkaar in gesprek te gaan en kennis te delen, ontstaat er beweging. Waar betrokkenen eerst aangaven weinig behoefte te hebben, wakkerde de bijeenkomst aan tot actie om mogelijkheden te onderzoeken, advies in te winnen en nieuwe ideeën uit te werken. De eerste belangrijke stap is gezet. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel om mensen het mooie waterlinielandschap en de forten optimaal te laten beleven. De mensen die zich er al voor inzetten geven het waterlinieverhaal voor iedereen nog meer waarde!
In de bijlage vindt u een zoekkaart voor het waterlinielandschap. Landschap Erfgoed Utrecht wil geinteresseerden inspireren om naar buiten te gaan en verder te kijken dan de elementen die zij al kennen. Leer van elkaar!